Jump to Navigation

Dementie op jonge leeftijd

Als de eerste symptomen van dementie optreden voor het 65e levensjaar, spreekt men van dementie op jonge leeftijd of jongdementie. Concreet gaat het hier meestal om mensen die 40, 50 of 60 jaar jong zijn en wiens leven (en dat van hun omgeving) danig overhoop gegooid wordt na de diagnose. Op basis van buitenlandse studies wordt geschat dat in België jaarlijks 600 à 700 mensen de diagnose dementie op jonge leeftijd krijgen. Naar schatting zijn er in België tussen 3000 en 11000 mensen met jongdementie.

Dementie manifesteert zich bijvoorbeeld door het verdwalen in een bekende omgeving, het vergeten van kleine dingen, het niet vinden van woorden, ontremd gedrag, weinig initiatief kunnen nemen,... Jongdementie treft mensen in een zeer actieve periode in hun leven: kinderen studeren of zijn het huis uit, de lening van het huis is bijna afbetaald, de carrière bereikt een hoogtepunt, grootouderschap staat voor de deur, stilaan denkt men na over plannen na pensionering,… En dan valt het doek, meestal na een lange zoektocht (gemiddeld ruim 4 jaar). Omwille van de jonge leeftijd is het niet evident depressie, midlifecrisis, burn-out, relatieproblemen en dergelijke uit te sluiten als verklaring voor de symptomen.

Kinderen, ouders en/of de partner worden na de diagnose plots mantelzorgers. Financieel volgt vaak een moeilijke periode: voorheen waren er twee kostwinners, nu nog slechts één en die probeert de zorg te combineren met werk. En dan praten we nog niet over het opbouwen van een eigen leven naast de zorgsituatie.

Tips

  • Neem niets over wat niet hoeft: wat de persoon met jongdementie zelf kan, doet hij of zij beter zelf (het kan agressie opwekken als je het wél overneemt).
  • Infantiliseer niet: iemand met jongdementie is volwassen, behandel de persoon dus niet als een kind.
  • Apathie kan voorkomen: probeer tijdens je aanwezigheid de persoon te motiveren tot zinvolle activiteiten (dat is de beste remedie tegen apathie).
  • Het gaat hier om een jonge doelgroep die nood heeft aan beweging: pas je activiteiten hieraan aan.
  • Structureer en beperk prikkels (zoals beschreven bij dementie op oudere leeftijd).
  • Vergeet de mantelzorgers niet (partner, kinderen, ouders): ondersteun waar mogelijk, adviseer dat ze tijd voor zichzelf nemen tijdens jouw zorgbeurt.
Koppelingen
Trefwoorden woordenwolk:


Main menu 2

Page | by Dr. Radut