Jump to Navigation

Wat is persoonlijkheid?

Een persoonlijkheid is de aard van het beestje, zoals het ervaren wordt door vrienden, collega’s, familie, onbekenden. Datgene wat je ervaart in contact met iemand. Een persoonlijkheid kan gevormd worden door opvoeding of invloeden uit de omgeving. De manier waarop iemand met uiteenlopende situaties omgaat of het karakteristieke gedragspatroon dat iemand in verschillende situaties vertoont, noemen we persoonlijkheid.

Iedereen heeft een persoonlijkheid, maar de meeste mensen kunnen zich aanpassen aan verschillende situaties: ze zijn flexibel.

Sommige mensen hebben het echter moeilijk om zich te kunnen aanpassen aan verschillende situaties: ze hanteren steeds één stijl, ongeacht de situatie. Dat maakt het hen soms lastig, want ze gedragen zich niet steeds zoals verwacht wordt. Dan spreekt men wel eens over persoonlijkheidsstoornissen. Er bestaan er aardig wat. Sommige mensen trekken zich weinig aan van geldende wetten, regels of normen. Anderen zijn voortdurend vol lof over zichzelf of denken dat ze in het midden van een groot theater staan. Nog anderen vermijden elke vorm van sociaal contact omdat ze zich niets waard voelen of klampen zich vast een mensen om zich heen en stellen zich onderdanig op. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis waar veel om te doen is.

Belangrijk om weten: niemand kiest voor een persoonlijkheidsstoornis.

Koppelingen
Trefwoorden woordenwolk:


Main menu 2

Page | by Dr. Radut