Jump to Navigation

Chronisch vermoeidheidssyndroom

De afkorting CVS staat voor chronisch vermoeidheidssyndroom. CVS wordt soms ook ME genoemd. Het belangrijkste symptoom is allesoverheersende lichamelijke en geestelijke uitputting. De vermoeidheid houdt maanden of zelfs jaren aan en gaat niet over door te rusten. Mensen met CVS hebben vaak wisselende stemmingen, problemen met concentratie en geheugen, slaapstoornissen, spierpijn en andere griepachtige verschijnselen. De ernst van de symptomen wisselt, maar een levensstijl zoals voor de ziekte is meestal niet meer haalbaar of wenselijk. Een andere manier van leven dringt zich op.

Tot nu toe is CVS een uitsluitingsdiagnose, dat wil zeggen dat men pas kan spreken over CVS als een aantal andere mogelijkheden (kanker, slaapstoornissen,…) uitgesloten zijn.

Omdat de oorzaak van CVS nog niet gevonden is, wordt soms beweerd dat de vermoeidheid ‘tussen de oren’ zit, tot grote frustratie van de patiënten. Belangrijk om weten is dat de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat CVS géén psychische aandoening is. Patiënten beelden zich hun lichamelijke klachten ook niet in. Het gaat om een ernstige aandoening die klinisch vastgesteld kan worden.

Tips

  • Elke cliënt met CVS is anders. De ziekte komt in heel wat gradaties voor. Bij iemand die CVS in lichte mate heeft zal de omgang minder problemen geven dan bij iemand die ernstig ziek is.
  • Voor mensen met CVS is het belangrijk om begrip te vinden in hun omgeving. Vaak voelen ze zich niet begrepen en beoordeeld als iemand met een ingebeelde of een psychiatrische ziekte.
  • Wees voorzichtig met het geven van advies. Vaak wil de cliënt alleen maar een luisterend oor.
  • Iemand met CVS wordt snel moe en moet veel rusten. Hou er rekening mee dat zelfs een 'gewone' activiteit, zoals het voeren van een gesprek of lezen, voor sommige mensen met CVS uitputtend kan zijn. Als de cliënt dus aangeeft dat hij of zij moet rusten, alleen wil zijn of een gesprek niet langer kan voortzetten, respecteer dan deze wens.
  • CVS verloopt niet logisch: een verergering van de symptomen kan van de ene minuut op de andere optreden. Iets wat de cliënt gisteren wel kon, is vandaag misschien niet mogelijk. Maak geen vergelijkingen met gisteren of vroeger, dat kan kwetsend overkomen.
  • Als iemand met CVS zegt lichamelijk ergens niet toe in staat te zijn (bijvoorbeeld naar een winkel op de hoek lopen of een kast afstoffen), geloof hem dan. Het is trouwens ook mogelijk dat hij er op dat moment wel toe in staat is, maar dat hij weet dat hij later voor deze activiteit zal moeten boeten. Mensen met CVS leren hun energie te verdelen en/of op te sparen, bijvoorbeeld een ganse dag rusten om ’s avonds toch enkele uren te kunnen deelnemen aan een familiefeestje. Respecteer de nood aan rust, aan prioriteiten stellen, aan het stoppen van activiteiten bij de eerste signalen van naderende vermoeidheid. Als verzorgende geef je de cliënt de mogelijkheid om wat reserves op te bouwen door bepaalde taken over te nemen.
  • Informeer naar de planning. Dit geeft je een goed inzicht op wat de cliënt die dag hoopt te kunnen doen en kan je begrip voor de situatie verhogen.
  • Zorg voor een optimale vertrouwensrelatie en voor een open communicatie. Het is belangrijk dat CVS bespreekbaar is, maar laat niet elk gesprek over CVS gaan.
  • Sommige mensen met CVS zijn vergeetachtig en hebben concentratieproblemen. De dingen die je zegt, dringen dan niet door. Deze problemen verergeren naarmate de persoon zich zieker voelt of meer uitgeput raakt. In zo'n geval kan je best wat langzamer praten of wat je zei nog eens herhalen. Ook kan je vragen om afspraken die je maakt, op te schrijven.
  • Geef ook aandacht aan wat de persoon nog wel kan en neem niet zomaar alles over zonder overleg.
Koppelingen
Trefwoorden woordenwolk:


Main menu 2

Page | by Dr. Radut