Jump to Navigation

4.5 Welk effect heeft luisteren?

  1. Door goed te luisteren, maak je duidelijk dat je de ander begrijpt of probeert te begrijpen. Dat verstevigt de band, omdat de ander voelt dat hij aanvaard en gewaardeerd wordt.
  2. Door actief te luisteren, stimuleer je de ander zijn verhaal te vertellen zoals hij het zelf beleeft. Een goede luisteraar geeft de ander de kans om in een sfeer van vertrouwen de emoties of gevoelens die bij een situatie horen naar boven te laten komen.
  3. Door goed te luisteren kun je duidelijkheid scheppen. Je geeft dan immers de kans aan de verteller om alle belangrijke gegevens ter sprake te brengen.
  4. Door goed te luisteren, voorkom je dat je voorbarige conclusies gaat trekken, omdat je te snel denkt iets begrepen te hebben. Je voorkomt iemand gerust te stellen voor je weet wat de situatie werkelijk voor hem betekent. Je voorkomt dat je adviezen geeft waar niemand iets aan heeft.
  5. Door goed te luisteren geef je mensen de kans over hun moeilijkheden en zorgen te praten. Daardoor worden problemen bespreekbaar, ook al zijn ze hierdoor nog niet opgelost. Dat geeft in elk geval al een gevoel van opluchting.


Main menu 2

Page | by Dr. Radut